ME/CVS syndroom

Image

Ken jij iemand die al jaren extreem uitgeput is, overal pijn heeft en de diagnose chronische vermoeidheidssyndroom heeft gekregen? Lees dan even door, want je kunt iemand het cadeau van zijn/haar leven geven.

Wanneer je worstelt met extreme vermoeidheid, pijn en frustratie, en wanneer je vaak niet meer weet waar je het zoeken moet, ben je helaas niet de enige.

Volgens ons huidige conventionele medische systeem is het alleen mogelijk om je symptomen iets te verlichten, maar vaak hoor je dat je er maar mee moet leren leven.

Ook ik heb dat jarenlang moeten horen. Ik zou nooit meer beter worden. Maar daar kwam gelukkig verandering in en na jarenlange studie en ervaring help ik nu jou graag verder met wat ik heb geleerd.

Je bent van harte welkom!

If you do what you’ve always done, you’ll get what you always got

Over de kracht van onderdrukte emoties en weer grip krijgen op je leven

Methode:

We gaan uit van de eeuwenoude wijsheid dat lichaam en geest vakkundig met elkaar samenwerken en dat je ze niet van elkaar kunt scheiden om je goed te voelen en gezond te blijven. Het lijf (waarbij je buik ook wel je tweede brein en je hart het derde brein worden genoemd) bezit een enorme wijsheid die vele malen groter is dan die van het hoofdbrein. Onze westerse samenleving heeft ons echter al vroeg geleerd die wijsheid niet serieus te nemen en dat veroorzaakt onbewuste stress in het lijf. Wat stress allemaal met ons lichaam doet is inmiddels bekend. Mensen met ME syndroom worden platgelegd en niet zo’n beetje ook. En dat komt doordat je hypothalamus overuren maakt en continu in overdrive verkeert. Je voelt je daarom continu gesloopt.

Meer over de taal van je lijf, haar wijsheid en het effect van onderdrukte emoties op ons immuunsysteem vind je  overigens bij Wanneer het lijf om aandacht schreeuwtDe link opent in een nieuw venster dus klik gerust.

We werken van binnenuit en gaan je onderbewuste oude patronen en weggedrukte emoties ontdekken. Uit je hoofd en in je lijf. (Het is dus geen cognitieve gedragstherapie in combi met bewegen zoals regulier onterecht wordt voorgeschreven). Er komen geen diëten, medicatie of supplementen aan te pas en je kunt gewoon alles doen wat je wilt, als je de signalen van je lichaam maar serieus neemt en op de juiste manier handelt. En dat ga ik je leren.

Hierbij volgen we principes uit de neuro-psycho-immunologie (mind-body-environment) en maken we gebruik van elementen uit oa Mickel Therapy en schaduwwerk.

Bij deze methode gaan we niet graven in je verleden, want voor het verwerken van een diep trauma raad ik je aan een goede therapeut te raadplegen, maar we gaan slechts één maal terug naar vroeger om te ontdekken wat je toen onderdrukt hebt dat de verdere loop van je leven heeft bepaald. Je leeft tenslotte nu en we kijken dan ook naar wat je nu kunt veranderen om je weer goed te voelen.

Werkwijze:

Je krijgt een gratis kennismakingsgesprek van een half uur om te voelen of het traject en de werkwijze bij je passen en om te kijken of ik je kan helpen.

Daarna volgen gemiddeld 8 tot 10 gesprekken van een uur, bij voorkeur live maar het kan ook via skype mocht je te ver weg wonen. De gesprekken worden verdeeld over een langere periode, waarbij de eerste 3 sessies een tussenperiode van een week hebben en waarin je voelt dat er iets aan het veranderen is. Daarna volgen tussenperiodes van 2 tot 3 weken afhankelijk van jouw situatie en vooruitgang. Iedereen is anders en daar houden we rekening mee.

Tijdens deze gesprekken gaan we helemaal tot aan de kern van waar je ziekte is ontstaan. Je krijgt handvaten en wat huiswerk om je weggedrukte emoties te leren herkennen en oude patronen te doorbreken zodat je lichaam weer de kans krijgt om het zelf genezend vermogen aan te spreken. En wanneer je helder hebt hoe je die handvaten kunt gebruiken kun je er zelf mee aan de slag. Deze methode is gericht op zelf empowerment zodat je je leven weer in eigen hand kunt nemen. Je hebt hem daarmee dan ook voor de rest van je leven. Daarnaast is hij voor jou als ME patient goud waard, want pas je hem consequent toe, dan komt je hypothalamus weer tot rust, sterkt je immuunsysteem en het zelf genezend vermogen van je lijf en verdwijnen er symptomen. Meer over een overactieve hypothalamus en symptomen vind je hier.

Wat vraag ik van jou:

Dat je er echt voor kiest om ervoor te gaan. De methode is in principe eenvoudig, maar het vraagt aandacht voor jezelf en de bereidheid om eerlijk naar jezelf te kijken. Het vraagt dat je kiest voor wat voor jouw gezondheid goed is. Dat kan soms een uitdaging zijn, maar je hoeft het niet alleen te doen. En het vraagt dat je aantekeningen maakt. Dat is niet veel werk, maar je moet het wel even doen en dat gaat je enorm veel opleveren.

Wat kost het:

Een sessie van een uur kost 69 euro incl BTW

Je kunt ook een traject boeken van 10 sessies. Hiervoor betaal je 590 euro incl BTW

Als je hier contact opneemt maken we kennis, leg ik uit wat ik voor je kan betekenen en hoor ik hoe het met je gaat. Dit kennismakingsgesprek is natuurlijk gratis en vrijblijvend. Het moet aan beide kanten goed voelen.

Wat levert het je allemaal op:

Deze methode geeft je inzicht in jezelf en leert je ‘nee’ te zeggen waar je voorheen altijd maar ‘ja’ zei. Je leert grenzen stellen, jezelf te waarderen, jezelf op de eerste plaats te zetten zonder dat je je daardoor schuldig voelt, echt te luisteren naar je lichaam, je intuïtie weer serieus te nemen, assertief te worden, voor jezelf te zorgen, je authentieke zelf te zijn en je bewust te worden van je kwaliteiten en je kracht.

Daarnaast verdwijnen symptomen doordat we het zelfhelend vermogen van je lichaam gaan aanspreken. Kijk nog eens bij Wanneer het lijf om aandacht schreeuwt of Schaduw voor meer uitleg.

Ben je na 10 sessies helemaal beter?

Deze serie biedt je geen wonderkuur aan, maar mijn ervaring is dat je na 10 sessies zoveel meer energie hebt dat je dingen weer op kunt pakken. Sommigen voelen zich helemaal ok, anderen hebben iets meer tijd nodig om de boel te laten integreren of hebben baat bij een aanvullende therapie om oude trauma’s te verwerken. Daarvoor zal ik je weer iemand anders aanraden. Maar wat voor iedereen geldt is dat je meer inzicht hebt gekregen in je leven, wat goed voor je is en wat niet. Je weet wat je kunt veranderen, nu, of op een iets langere termijn als je daar meer tijd voor nodig hebt. Je hebt inzicht in waar je naar toe kunt werken. En je weet dan ook, dat als het even niet zo goed met je gaat, je handvaten hebt om weer rust te creëren in je lijf, zodat je niet zo uitgeput meer hoeft te raken. Het is wat dat betreft al life changing.

Genezen is een proces, je werkt aan je Zelf en dat heeft tijd nodig. Niet omdat je niet ok bent, in tegendeel zelfs, maar om te leren waarom je ziek bent geworden, om je grenzen te leren stellen en weer te voelen wat bij je past en wat of wie je uitput want nu maakt je dat hartstikke ziek.

Maar ik ben echt lichamelijk ziek!

Ja, dat kan ik ten volle beamen. En niet zo’n beetje ook. Het spijt me dat je je niet serieus genomen voelt en hoort dat het allemaal maar tussen de oren zit of erger nog; je het allemaal maar verzint. Dat is ongelooflijk pijnlijk en zo onterecht. Maar lichaam en geest zijn niet van elkaar te scheiden en ook in de reguliere geneeswijzen onderschrijven ze dit beeld. Iemand met astma of reuma krijgt medicatie op basis van stresshormonen. Hoge bloeddruk is ook lichamelijk en we weten allemaal waar dat vandaan komt.

Wist je trouwens dat wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat 85% van chronische ziektes ontstaan zijn door het onderdrukken van emoties? Daardoor raakt je lijf in de stress.

Er zijn nu eenmaal een hoop mensen die zich niet kunnen invoelen in wat jij meemaakt. En hoe leg je dat in godsnaam ook uit… ik kon zelf niet eens begrijpen hoe het mogelijk was om me zo gesloopt en ziek te voelen. Maar het gaat niet om bewijzen dat je ziek bent, maar om beter worden. Keer de aandacht weer naar jezelf.

Daarnaast is het, om naast alles wat een arts je aanraadt, nooit weg om een weg van ‘je Zelf terugvinden’ te volgen. Dat staat elkaar niet in de weg. Sterker nog, het kan elkaar versterken.

Je bent zó welkom

We cannot hate our bodies into health. True change begins with self-love and self-care, and knowing that no matter how your body feels, you will be there to love and support it. Jessica Ortner
gratis gesprek

De gesprekken vinden voornamelijk plaats op dinsdagochtend en donderdagochtend. Mocht dat voor jou onhandig uitkomen, dan vinden we wel een oplossing.

Meer informatie

EMOTIES, HYPOTHALAMUS EN ME/CVS

Dr David Mickel ontwikkelde een methode om te genezen van chronische ziektes op basis van het tot rust brengen van een overactieve hypothalamus.

Dr David Mickel is arts en ontdekte al in de jaren 80 dat, alhoewel zijn ME patiënten doodziek waren, ze toch konden genieten van leuke dingen, en dat ze dus zeker niet depressief waren zoals vaak werd gedacht. Na jarenlange studie van deze groep patiënten (en een vrouw thuis met dezelfde aandoening) ontdekte hij patronen in het gedrag en de eigenschappen van deze mensen. Wat ze met elkaar gemeen hadden, was dat ze hun emoties stevig onderdrukten.

Hij ontdekte tevens hoe het systeem van gezondheid en mn het immuunsysteem kan worden verstoord door het consequent onderdrukken van die emoties. Hij concludeerde dat de hypothalamus in een continue overdrive verkeert en daardoor continu signalen naar het lijf stuurt die resulteren in volkomen uitputting. De hoeveelheid signalen kwam overeen met iemand die continu de marathon rent. En dat verklaart een hoop.

stress is de verstoring van de interne balans van je lichaam als reactie op een dreigend gevaar, inclusief de bedreiging dat aan een essentiële behoefte niet wordt voldaan, zoals bv honger.
Maar ook emotionele voeding hoort daarbij.

Stress ontstaat dus ook wanneer je je emoties onderdrukt

Hier lees je kleine stukjes uit mijn verhaal met ME. Het is bijna af en als het zover is, zal ik het hier posten. Ik wil je echter graag kort laten zien hoe ik een groot deel van mijn leven gevochten heb om de dag door te komen, met betere en slechte periodes. En hoe ik eindeloos gezocht heb naar mogelijkheden om beter te worden, maar vooral ook hoe ik ontzettend mijn best deed om vooral niet zichtbaar te zijn. Want zomaar vertellen dat ik ME had, daar had ik geen goede ervaringen mee. Totdat het plots een gouden greep bleek. Meer volgt.

Ik loop op kousenvoeten door het huis. Als de planken maar niet kraken!.. ze kunnen me horen hiernaast, en zien, daar aan de overkant. Ik krijg er gewoon buikpijn van. Ze doet niks, de hele dag maar niksen hoor ik ze zeggen. Dus blijf ik aan de achterkant van het huis en verschijn pas na vijf uur, als andere mensen ook weer thuiskomen van hun werk. Dan pas mag ik weer zichtbaar zijn. Ik schaam me zo ontzettend voor mijn ziekte..

…Achteraf gezien heb ik me zo afgekeerd van mijn lijf en mijn ziekte en me vooral in de beginjaren, toen ik nog niet wist wat er aan de hand was, zo verstopt, dat ik dat natuurlijk ook voor mezelf had gedaan. Ik liet me niet zien omdat ik me enorm schaamde en de vervelende opmerkingen over ‘schop onder je kont’ en ‘iedereen is wel eens moe’, en ‘ben je nu nog niet beter’ en ‘ben je nu nog niet afgestudeerd’, spuugzat was. Steeds maar moeten afmelden omdat ik niet mee kon doen met vrienden maakte die schaamte alleen maar groter. Ik vond mezelf een loser, maar hoefde dat niet zo nodig ook nog eens van een ander te horen…

…Ik werd geplaagd door gruwelijke nachtmerries en pyjama’s die ik twee keer per nacht kon uitwringen. Hartritmestoornissen die me tenminste het gevoel gaven dat ik leefde, duizelingen, elastieke benen, geen kracht om rechtop te zitten, het gevoel dat ik continu onderwater liep, totaal verzuurde benen halverwege de trap, enorm transpireren, bevroren voeten, rillen van de kou onder twee dekbedden midden in de bloedhete zomer, zo ontzettend moe…

…Dus slikte ik rolletjes druivensuiker achter elkaar naast guarana pillen en genoeg oppeppend spul om een paard te doen steigeren, om zoveel mogelijk energie uit een potje te halen. Slaappillen om de slapeloze nacht door te komen, migraine tabletten en heftige opiaat pijnstillers werden mijn dieet. Ik moest en zou door het leven…

…En toen ik het allemaal niet meer zag zitten begon mijn genezingsproces…

Kijk vanaf 2 min 50 voor deze interessante en belangrijke speech over het onderdrukken van emoties en de gevolgen daarvan

All truth passes through three stages:
First it is ridiculed.
Second it is violently opposed.
Third it is accepted as self-evident.
Arthur Schopenhauer

Vervolg verhaal:

‘Ik ontmoette iemand met dezelfde ziekte en zij vertelde over een methode waarbij het van belang is te werken aan je onderdrukte emoties om energie vrij te maken en je immuunsysteem te ontlasten. Nu had ik Tolle gelezen en hij schreef over datgene waar ik zelf diep van binnen al lang in geloofde: mind en body kun je niet van elkaar scheiden want ze beïnvloeden elkaar op alle niveaus. De mind-body-environment-methode kwam daar zo mee overheen dat ik wist dat dit het was: ik moest van binnenuit genezen.

Het werd een heftig proces van zelf empowerment, grenzen stellen, leren weer te voelen en vrede te sluiten met het zo gehate lijf. Ik moest voor mezelf leren zorgen, mensen los gaan laten die mijn grenzen niet respecteerden of die me niet stimuleerden op mijn nieuwe weg naar beter worden. Het was een ongelooflijke uitdaging… conflicten vooral binnen mezelf kwamen aan het licht. Ik had nooit geleerd voor mezelf op te komen of mezelf voor te laten gaan. Ik kende geen grenzen en ik zei nooit ‘NEE’. Met mijn laatste restje reservetank-energie stond ik altijd voor iemand klaar, maar het kwam zelden terug.

Dat moest nu dus anders en daar moest mijn omgeving aan wennen. Natuurlijk ging dat niet zonder slag of stoot, maar ik wist dat dit de enige manier was om een nieuw leven te leiden en beter te worden. Zoals ik het voorheen had gedaan had niet gewerkt en ik kon het ook echt niet meer opbrengen zo door te gaan.

En het had succes: langzaamaan voelde ik dat er iets veranderde in mijn lijf. Ik hoefde niet zoveel meer te gaan liggen en kon steeds langere wandelingen maken.

November 2009 liep ik in Tenerife vulkaan de Teide op en af.

4,5 uur waren we weggeweest, af en toe stilstaan voor een foto, even rusten, genieten van het uitzicht, maar ik had uren gelopen!’ Wordt vervolgt.

‘Je bent fotograaf en coach. Is dat geen vreemde combinatie?’

Nee hoor, voor mij is het de meest mooie en waardevolle combinatie die er is. Ik kan mijn hoofd gebruiken om de puzzelstukjes aan elkaar te breien om jou te helpen, en ik gebruik mijn gevoel en mijn lijf om te creëren en te fotograferen. Even uit mijn hoofd en gewoon doen en zijn. En dat is precies wat ik jou ook wil leren.

Daarnaast komen die twee ontzettend goed samen in empowermentprojecten want fotografie is een pracht middel om te ontdekken wat er zich achter je masker schuilhoudt. Zo komen we snel tot de ontdekking waar je blokkades liggen. Maar ben je daar te moe voor, dan gaan we gewoon zonder die foto aan de slag.

Don’t walk through the world looking for evidence that you don’t belong because you will always find it.

Don’t walk through the world looking for evidence that you are not enough because you will always find it.

Our worth and our belonging are not negotiated with other people. We carry those inside of our hearts.

Brené Brown, Braving the wilderness

spoon theory

The Spoon Theory

Hoe leg je aan iemand uit hoe het is om te leven met een beperkte hoeveelheid energie? Christine Miserandino doet dat op een briljante wijze dmv de Spoon Theory.

spoon theory
Childhood Trauma Leads To Lifelong Chronic Illness — So Why Isn’t The Medical Community Helping Patients?

Een interessant verhaal in Huffington post over chronische ziektes, kindertrauma’s en de medische wereld. Dat je het lichaam niet los kunt zien van je hoofd en je omgeving.

Tevens blijkt dat chronisch niet altijd meer levenslang hoeft te zijn! En dat is goed nieuws.

Hier vind je een mooi artikel dat de vervaagde grenzen tussen moeder en dochter omschrijft.

De schrijfster van het stuk was altijd wat jaloers op de relatie die haar vriendin met haar moeder had. Later zag ze dat het toch niet helemaal klopte, die hechte band. Het heet: it’s not a child’s job to heal their wounded mother, en het is de moeite van het lezen waard!

M.E. AND MY DREAM

Ik had een droom: de wereld rond met een National Geographic fotograaf.

Dat is niet echt een realistische droom en al helemaal niet als je ME syndroom hebt, werd mij verteld. Maar ze zeggen zoveel en ik liet ze lachen.

En gelukkig pakte dat inderdaad anders uit! Natuurlijk ging dat niet vanzelf en ging ik door een diep dal, wist ik vaak niet meer waar ik het moest zoeken en eindelijk na zo’n dikke 12 jaar, op het diepste dieptepunt, toen ik geen zin meer had om te vechten begon mijn genezingsproces en werd ik beter.

Benieuwd of ik mijn droom heb waargemaakt? Neem een kijkje!

I wish I could show you
when you are lonely or in darkness
the astonishing light of your own beingHafiz